Děti a cvičení? Co na to fyzioterapeutka?

   Vím, že dnes lidé nečtou, ale věřím, že smysluplné věci stojí za to číst. Moji ordinaci navštěvuje stále více dětí s vadným držením těla, plochýma nohama, skoliózou, břišní diastázou, etc. Jedná se jak o děti, které mají málo přirozené pohybové aktivity, ale bohužel i o děti sportující.

   Z mého pohledu se dětem věnujeme dostatečně. No, někdy možná až moc. Vysvětlím. Když má dítě čas a prostor vymýšlet a když jim pohyb nediktujeme, to se pak dějí věci! Co když jsme zapomněli na jednu aktivitu, kterou každý (nebo alespoň většina) z nás v dětství dělala? Mám na mysli lezení a houpání se na stromech! Mezi dnešními dětmi to už tolik nefrčí. Málo v jakém sportu najdete tak vyváženou kombinaci obratnosti, silového vybavení dítěte a kreativitu na zkoušení nového pohybu. Musíte využít celé tělo, jinak spadnete nebo tam nevylezete. Musíte použít taky hlavu - bez plánování pohybu, odhadu vzdálenosti a představě o vlastním těle (kam až dosáhnu, udržím se na jedné ruce?) to nejde. No, ne vždy to dopadlo dobře, pár modřin jsme si asi odnesli :-) Na druhou stranu ti z nás, jejichž aktivita byla pestrá a ne vždy vedená, by na tom měli být lépe i v současnosti.

   Proto je pro mě koncept Funky Monkey tak zajímavý! Je to možnost, jak si přenést „kousek lesa“ do jakéhokoli domu. Za mě logické doplnění k všestranným aktivitám, perfektní každodenní aktivní forma hry pro děti, kompenzace sezení ve škole, vytváření dobrého návyku i do dospělosti a možnost využití i jako rehabilitační cvičení.

   Další bonus vidím ve vyžití menších i větších dětí, tj. děti kolem 1 roku využijí skluzavku, po které mohou trénovat lezení po čtyřech. Z druhé strany skluzavky lze pro stimulaci chodidla a plochých nohou trénovat na senzomotorickém chodníku/koberci (varianta chůze na boso). Zapojení gymnastických kruhů vidím jako skvělou variantu pro posílení horních končetin a celého trupu. Navíc, my dospělí už dokážeme zhodnotit, jak příjemné a zdravé je páteř po celém dnu sezení (nemyslete si, ve škole se sedí až až) vyvěsit a všechny kostičky „poskládat“ hezky nad sebe.

   Jako jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že já se na ty malé žebřiny zavěsit nemohu :-)

Zuzka profilovka 

Mgr. Zuzana Jarošová, dětská fyzioterapeutka

https://fitrodinka.cz/